interessant

Hvordan dele en mappe over nettverket ditt

I dag er det ikke uvanlig å ha mer enn én datamaskin i et hjem, selv om eierne ikke er teknisk kunnskapsrike. Å overføre filer mellom disse maskinene er en enkel prosess, men ikke alle vet hvordan de skal gjøre det. Hvis du eller noen du kjenner ennå ikke har lært hvordan du kan dele en mappe over ditt lokale nettverk, vil denne nybegynnerguiden vise deg hvordan.

Hvis du vil se en demonstrasjon og høre en forklaring på prosessen for både Windows 7 og Mac OS Xv 10.6, må du huske å se videoen over. Teksten nedenfor vil hjelpe deg gjennom resten av den.

Windows

Slik deler du en mappe på Windows-maskinen din:

  1. Finn mappen du vil dele, og høyreklikk på den ..
  2. Velg "Del med ..." og velg deretter "Spesifikke personer".
  3. Et delingspanel vises med muligheten til å dele med alle brukere på datamaskinen eller hjemmegruppen din. Du kan også velge å dele med "Alle", noe som betyr at filene vil være tilgjengelige på ditt lokale nettverk (i utgangspunktet bare hjemme) for alle, selv om de ikke har passord. Dette er praktisk, men ikke sikkert. Hvis du vil velge dette alternativet, kan du finne det ved å klikke på rullegardinmenyen øverst på panelet.
  4. Når du har valgt, klikker du på Del.

Etter at du har klikket på Del, vil Windows ta et øyeblikk å konfigurere den nye delte mappen, og den vil være tilgjengelig fra andre datamaskiner i det lokale nettverket. For å få tilgang til det, er det bare å lete etter datamaskinens navn i nettverksdelen på den andre datamaskinen. Når du velger det, har du et nytt alternativ for å koble til denne mappen.

Mac OS X

Å dele en mappe på Mac OS X er ikke så grei som med Windows, men det er fremdeles ganske enkelt å gjøre. Dette er hvordan:

  1. Gå til Apple-menyen og velg "Systemvalg".
  2. Velg "Deling" fra systemvalgpanelet.
  3. På venstre side har du noen få alternativer. Mot toppen skal være "Fildeling", som er det du vil ha. Klikk på den og sørg for at ruten ved siden av navnet er avmerket.
  4. Når delen Fildeling lastes inn, ser du to bokser. Den venstre boksen vil inneholde delte mapper, og den høyre boksen vil inneholde brukerne som har tilgang til dem. Hvis du vil legge til en mappe, klikker du på + -tegnet under delen Delte mapper. Velg mappen du ønsker, og trykk på Velg-knappen.
  5. Denne mappen er nå delt, men til høyre for den ser du hva brukere kan få tilgang til denne mappen over nettverket og hva de kan gjøre. Hvis du for eksempel vil at de bare skal kunne lese filene i mappen, men ikke gjøre noen endringer, velger du alternativet "Bare lese". Uansett hva du velger, vil denne mappen nå deles over det lokale nettverket.

For å få tilgang til denne nye delte mappen fra en annen datamaskin, lager du bare et nytt Finder-vindu i Finder (ved å trykke Kommando + N på tastaturet eller velge "Nytt Findervindu" fra Fil-menyen). I stolpen på venstre side av vinduet vil det være et avsnitt kalt DELT. Under vil det være en liste over delte datamaskiner. Klikk på navnet på datamaskinen som har mappen du nettopp har delt og vil ha tilgang til. Etter et øyeblikk lastes en liste over delte mapper. Dobbeltklikk på den delte mappen du vil ha tilgang til, og du vil kunne få tilgang til den (muligens etter å ha skrevet inn brukernavn og passord, hvis du ikke tillater tilgang til "Alle").

Du kan følge Adam Dachis, forfatteren av dette innlegget, på Twitter og Facebook. Hvis du vil kontakte ham, er Twitter det mest effektive middelet til å gjøre det.