interessant

PSA: Telefonen din logger hvor du enn er. Slik slår du av

Du vet sannsynligvis at Android-telefonen eller iPhone-enheten din kan finne posisjonen din for GPS, lokalt søk eller været. Forhåpentligvis vet du også at det betyr at telefonen holder oversikt over hvor du er, hele tiden. Ikke bli skremt - det er avveiningen du gjør for funksjonene du får. Hvis det gjør deg ukomfortabel, kan du velge bort sporingssporing på Android og iOS her.

Administrere lokasjonstjenester på Android

Hvis du er en Android-bruker, blir Googles lokasjonstjenester delt inn i tre hovedfunksjoner: Stedsnøyaktighet, Posisjonshistorikk og Stedsdeling.

  • Posisjonsnøyaktighet er funksjonen som gir apper som Google Nå, Google Maps, Foursquare, Twitter og til og med kameraappen din tilgang til din posisjon. Når en app viser deg noe i nærheten, foreslår lokale virksomheter eller hjelper deg å finne den nærmeste bensinstasjonen, bruker den Location Precision. Hvis du lar den ligge på, vil telefonen trekke den nøyaktige plasseringen din via GPS, wifi, mobilnett og andre enhetssensorer. Slå den av, og enheten bruker bare GPS for å finne ut hvor du er.
  • Stedshistorikk er funksjonen som holder rede på hvor du har vært, og adressene du skriver inn eller navigerer til.
  • Stedsdeling er selvforklarende, men her er en rask påminnelse: Denne funksjonen lar andre se hvor du er i sanntid. Du må spesifikt konfigurere dette i Google Maps for at vennene dine skal se posisjonen din; de kan ikke bare pinge enheten din som standard (åpenbart).

Slik deaktiverer du stedsnøyaktighet i Android:

  1. Trekk opp Innstillinger
  2. Trykk på Location
  3. Deaktiver “Bruk plassering” -knappen.
  4. Trykk også på “Google Location Precision” og sett den funksjonen til “Off”.

Posisjonsskjermbildet er der du kan angi spesifikke plasseringstillatelser for apper, for eksempel om du vil at en app alltid skal kunne få tilgang til enhetens plassering eller bare når du bruker den nevnte appen. Du kan også slå av Wi-Fi- og Bluetooth-skanning, hvis du vil gjøre det vanskeligere for apper og tjenester å finne den nøyaktige plasseringen din.

Denne skjermen er også der du kan deaktivere Googles posisjonslogg, hvis du ikke vil at den skal føre oversikt over hvor du har vært, samt din Android- posisjonsdeling .

Slik sletter du din eksisterende posisjonslogg i Android:

  • Besøk Googles aktivitetskontroller (som er der du også kan deaktivere posisjonsloggsporing for hele kontoen)
  • Klikk på "Administrer aktivitet"
  • Klikk på det lille søppelboksikonet i nedre høyre hjørne av skjermen. Det ser slik ut:

  • Bekreft at du vil slette all posisjonsloggen din, og klikk deretter på den store røde lenken "Slett posisjonslogg".

Du kan også la Google automatisk slette eldre posisjonslogg på dine vegne - nyttig hvis du vil bruke funksjonen til å spore de nylige stedene dine, men ikke ønsker å føre en permanent journal. Innenfor Google Maps-tidslinjen, klikk på tannhjulikonet for å hente innstillingene dine.

Velg "Slett posisjonslogg automatisk", og velg deretter hvilken tidslinje du vil ha:

Hvis du er på telefonen din i stedet for en datamaskin, kan du slette posisjonsloggen din ved å trekke opp Google Maps, klikke på hamburgerikonet, velge "Tidslinjen din", trykke på trippelpunkt-ikonet i øverste høyre hjørne, trykk på Innstillinger, og bla ned til du ser alternativet “Slett all posisjonslogg”. Det er også her du konfigurerer automatisk sletting, hvis du er interessert, og hvor du slår av Location Services for enheten eller posisjonsloggen for kontoen din

For å slutte å dele posisjonen din med visse mennesker

  1. Trekk opp Googles innstillinger for posisjonsdeling
  2. Fjern folk for å eliminere deres evne til å se din beliggenhet i sanntid.

Hvis du er på telefonen din i stedet for en datamaskin, åpner du Google Maps, trykker på hamburgerikonet og klikker på Stedsdeling. Du kan legge til og fjerne vennene dine slik du vil.

Administrere lokasjonstjenester på iOS:

Det er enkelt å velge hvilke apper som kan og ikke kan få tilgang til din iPhone eller iPad.

  1. Åpne Innstillinger-appen
  2. Bla ned og trykk på Personvern
  3. Trykk på Location Services

Her kan du slå av Location Services på hele enheten. Når du gjør det, vil du se en ledetekst som forklarer denne funksjonen i litt større detalj:

Over på Apples nettsted bemerker selskapet at Location Services "bruker GPS og Bluetooth (der de er tilgjengelige), sammen med Wi-Fi-hotspots og celletårn fra mengden, for å bestemme den omtrentlige plasseringen til enheten din." Slå av Location Services, og "apper kan ikke bruke stedet ditt i forgrunnen eller bakgrunnen."

Skjermbildet om lokasjonstjenester er også der du kan justere tilgangen for appene på enheten din - enten lar dem bruke posisjonen din når de vil, bare når du bruker appen, eller aldri. Du kan også be om å bli bedt om neste gang en app vil finne ut hvor du er, slik at du kan bestemme det.

For å slutte å dele posisjonen din med andre mennesker

Hvis du trykker på alternativet "Del min plassering" i Location Services, kan du se om du har aktivert Finn min iPhone (en god ting) eller Del min plassering. Det siste er det du kan sende til folk i Meldinger, samt Apples Find My-app, og det er en nødvendig komponent for stedsbaserte automatiseringer via Hjem-appen.

Slik sletter du “betydelige steder” på iPhone eller iPad

Til slutt kan du gå tilbake til skjermbildet for primære lokasjonstjenester og bla ned til Systemtjenester helt nederst i applisten. Trekk det opp, så ser du en stor liste over funksjoner som har tilgang til posisjonen din (hvis du lar dem). Hvis du vil slette steder du regelmessig ofte - nok til at enheten anser dem som viktige - trykk på alternativet "Betydelige steder", trykk på et sted og trykk på "Rediger" for å begynne å fjerne det. Du kan også tømme hele historien om viktige steder ved å bruke alternativet nederst på skjermen.

For hva det er verdt, er disse stedene kryptert og lagret lokalt på enheten din - Apple kan ikke se dem. På samme måte samler Apple ikke posisjonsdataene dine, knytter dem til kontoen din og lagrer dem på en server et sted. Du kan sjekke dette selv ved å be om en kopi av alle dataene Apple har samlet om deg, eller du kan også lese deg opp på Apples forskjellige uttalelser angående beliggenhet og personvern.

Goldavelez.com sin komplette guide til personvern av data Vi vil lede deg gjennom alt du bør gjøre for å leve det mest sikre, private livet i den digitale æra.