nyttige artikler

Slik bruker du Facebooks nye tidslinjefunksjon (og skjuler dine pinlige gamle innlegg)

Facebook rullet til slutt ut den etterlengtede tidslinjefunksjonen i dag, som gir et kjipt nytt grensesnitt til profilen din, for ikke å snakke om muligheten til å se hvert innlegg noen noen gang har gjort tilbake til sin første dag på Facebook. Her er tingene du trenger å vite om å bruke den.

Du kan få tidslinjefunksjonen akkurat nå, men Facebook gir deg syv dager til å justere utseendet på tidslinjen før den blir offentlig. Sjansen er stor for at du vil finpusse et par ting før du publiserer det, så her er det ting du vil se på i løpet av neste uke før det går ut.

Hvordan bla gjennom tidslinjen

Når du først besøker det nye grensesnittet, vil du se at det faktisk er en tidslinje for alle innleggene dine på Facebook, som går fra det nyeste øverst til det eldste nederst. Som standard viser det alle innleggene dine fra denne måneden. Hvis du blar ned til bunnen, vil den automatisk laste inn alle innleggene dine fra forrige måned. Hvis du blar til bunnen av, viser det "høydepunktene" fra resten av det året.

Du ser også til høyre at du har en sidefelt, hvor du kan hoppe til bestemte tidsperioder. Klikk på et år for å hoppe til høydepunktvisningen for det året, og utvide sidefeltet for å vises hver måned fra det året. Klikk på en måned, så viser du innleggene fra den måneden. Du kan gå til hvilken tidsperiode du vil, fra nå helt tilbake til din første dag på Facebook.

Vær også oppmerksom på at du kan hoppe til en spesifikk tidsperiode ved å bruke rullegardinmenyene øverst på siden, hvis du ikke liker sidefeltetreet. Hvis du på noe tidspunkt ønsker å se alle innlegg i stedet for bare Facebooks høydepunkter, kan du velge "Alle innlegg" fra rullegardinmenyen også.

Det kan også være lurt å sjekke toppen av profilen din, hvorfra du kan få tilgang til en liste over vennene dine, en ny visning av alle bildene dine (som faktisk er ganske bra), Likes og så videre. Du kan også klikke på den bittesmå "Om" -lenken under profilbildet ditt for å se grunnleggende info, Om meg, arbeid og utdanning, og så videre.

Slik legger du til nye hendelser på tidslinjen

Selv om du kan legge til en status eller et bilde øverst på tidslinjen din som normalt, lar den nye visningen deg også legge til blokker på tidligere deler av tidslinjen. Si at du har et babybilde du vil laste opp til Facebook. Du kan gå tilbake til året du ble født og legge det til der, så det vises i kronologisk rekkefølge, i stedet for å sette det på toppen. For å gjøre dette, finn bare ønsket sted på tidslinjen, og hold musepekeren over den blå linjen i midten. Markøren din blir til et plussmerke. Du kan deretter klikke der for å legge til alle slags innlegg du ønsker, det være seg en ny status, foto, sted eller annen livsbegivenhet (for eksempel en endring i forholdsstatus, byby eller andre).

Hvis du vil flytte et innlegg som allerede eksisterer - enten du postet det øverst eller om noen andre la ut et gammelt bilde av deg - kan du også flytte det til et annet sted på tidslinjen. Bare hold musepekeren over innlegget og klikk på blyantikonet som dukker opp. Trykk "Endre dato" for å flytte den hvor som helst du vil på tidslinjen, og den vil vises der fra nå av.

Hvordan endre utseendet på tidslinjen

Du vil merke at selv om grensesnittet er veldig annerledes, fungerer ikke Facebook så annerledes enn det pleide å være. Øverst på tidslinjen din kan du legge til en ny statusoppdatering, bilde eller sted, og du kan lese alle vegginnleggene dine bare ved å bla nedover tidslinjen. De eneste nye funksjonene du virkelig trenger å lære om, er de som direkte forholder seg til hvordan tidslinjen din.

Det første du vil sjekke ut er omslaget. I hovedsak har du to hovedbilder foran på profilen din - det ene er profilbildet ditt, som du allerede bør se. Den andre er et "cover", et stort foto med høy oppløsning som vil vises bak profilbildet ditt, og du kan lage dette hva du vil. For å legge til en, klikker du på knappen "Legg til et deksel" på høyre side eller profilen din. Du kan velge et av dine eksisterende bilder eller laste opp et fra harddisken. Du kan når som helst endre omslagsfoto bare ved å holde musepekeren over det og klikke på "Endre omslag" -knappen som vises.

Den andre nye funksjonen du vil prøve, er i hovedrollen for et innlegg. Hvis det er et innlegg du eller noen andre har laget som du vil trekke mer oppmerksomhet til på tidslinjen din, er det bare å holde musepekeren over den og klikke på stjerneknappen. Dette vil gjøre det bredere og strekke seg over begge kolonnene på tidslinjen din, slik at den blir mer merkbar. Det vil også bidra til å bryte opp tosøylesvisningen og holde hele saken mer interessant, noe som er fint. Hvis du vil slette et innlegg eller skjule det fra tidslinjen din, klikker du på blyantikonet ved siden av stjernen.

Hvordan gjøre gamle innlegg mer private

Den ene store ulempen med tidslinjen er at du enkelt kan se. Alt du trenger å gjøre er å gå til et visst år på profilen din og klikke på knappen "Alle innlegg". For mange av oss betyr det innlegg du lagde da du gikk på videregående - og jeg trenger ikke å fortelle deg hvor pinlig det kan være å se på noen av tingene du pleide å si på videregående.

Du har noen få valg her, og dessverre er ingen av dem veldig ideelle. Du kan gå gjennom tidslinjen din og skjule eller slette individuelle innlegg ved å klikke på blyantikonet, men avhengig av hvor lenge du har vært på Facebook og hvor aktiv du er, kan dette ta evig tid.

Alternativt, hvis du har gamle innlegg som er offentlige eller deles med vennene til venner, kan du endre personvernet til alle disse innleggene til "Bare venner" med ett klikk. Det vil ikke skjule disse innleggene fra vennene dine, men det vil i det minste forhindre at alle andre på Facebook kan bla gjennom alle innlegg du noen gang har offentliggjort. Klikk pilen ved siden av "Hjem" -knappen i øverste høyre hjørne av Facebook. Gå til personverninnstillinger, og bla deretter ned til "Begrens publikum for tidligere innlegg". Klikk på "Administrer synlighet fra forrige innlegg" og klikk på knappen "Begrens gamle innlegg". Dette vil gjøre alle tidligere innlegg synlige for Friends.

Fremover vil alle innlegg du legger inn være underlagt de samme personverninnstillingene du hadde før - så hvis det var satt til Offentlig, vil alle innlegg du legger inn etter å ha truffet "Begrens gamle innlegg" fortsatt være offentlige. Sjekk ut vår guide for å administrere ditt personvern på Facebook for mer info.

Igjen, denne funksjonen er ikke perfekt, siden disse innleggene fremdeles vil være synlige for alle vennene dine, men det er opp til deg hvor dypt du vil dyrke de gamle innleggene som alle nå har lett tilgang til. Husk at du har 7 dager før tidslinjen offentliggjøres, så hvis du ville grave deg inn og gå gjennom hvert år, kan du i det minste spre arbeidet over noen dager.

Den nye tidslinjefunksjonen er mye mer en kosmetisk oppdatering enn en funksjonell, selv om det kan være kult å gå tilbake og se alle de gamle innleggene dine (så lenge de ikke er flaue), og å kunne legge til innlegg hvor som helst på tidslinjen er en fin vri. Hvis du ikke har aktivert det ennå, kan du gå til Facebooks tidslinjeside for å sjekke den ut, og la oss få vite hva du synes om det nye designet i kommentarfeltene.